Naše usluge...

Projektiranje Barrique Podruma


Barrique

 

Barrique podrum osim što omogućuje proizvodnju najkvalitetnijih vina koja duže odležavaju i dozrijevaju, također igra i vrlo bitnu ulogu u estetskom doživljaju same vinarije. S aspekta same tehnologije navažniji je odabir kvalitetnih bačvi proizvedenih u bačvarijama koje imaju dugu tradiciju i konstantnu kvalitetu, ali isto tako idu u korak sa najnovijim znanstvenim istraživanjima kako u nabavi i odabiru sirovine tako i u samoj proizvodnji. Vođeni tim smjernicama za suradnju smo odabrali bačvarije koje spadaju među vodeće u Francuskoj i svijetu i to:

   
  * Seguin Moreau
* Nadalie
* Radoux  Oxoline struktura za slaganje barrique bačvi
Osim odabira kvalitetnih bačvi vrlo je bitno pravilno ih smjestiti i odabrati kvalitetnu opremu za punjenje, istakanje, nadopunjavanje i održavanje barrique bačvi. Cilj je omogućiti što lakše i kvalitetnije vođenje barrique podruma i provedbu svih željenih tehnologija uz minimalan broj radnika i minimalno prolijevanje i onečišćavanje. Oxoline struktura po današnjem iskustvu u svijetu, najbolji je način strukture za dozrijevanje vina u barrique bačvama što dokazuje i zlatna medalja na sajmu Vinitech u Bordeaux-u 2002. godine.


Trophée d'Or Vinitech 2002


Oxoline sistem je prilagodljiv svakoj dužini i visini podruma a operacije kao što su punjenje,uzorkovanje,istakanje i pranje može obavljati jedna osoba. U ovakvom sistemu svaka bačva ima svoje mijesto i može biti zamijenjena bez da se ostale skidaju.   Koncepcija strukture je tako napravljena da ima veliki koeficijent sigurnosti koji je po normama CE i sigurnosti rada (APAVE).
Struktura je zaštićena od korozije, kotačići su ne propustljivi za tekućinu i od materijala koji smije doći u kontakt sa prehrambenim proizvodima. (Veliki rok trajanja proizvoda). Fleksibilan sistem nogu se prilagodi vašem podrumu koji ima lagani pad prema otvorima za vodu. (Nikakav dodatni rad na strukturi podruma nije potreban). Sa takvom strukturom nije potrebno koristiti viljuškar u vremenu dozrijevanja i na taj način izbjegavate unošenje nečistoća u podrum. Poslije trećeg nivoa se doda platforma koja garantira maksimalnu sigurnost rada ako sutra trebamo dodati nove nivoe.  


Sistem za punjenje barrique bačvi


Jednostavno rukovanje i kontrola punjenja uz mogućnost nadolijevanja prethodne bačve kao i odvođenje S02 koji izlazi iz bačve za vrijeme punjenja.


Sistem za nadopunjavanje bačvi i inox štap za istakanje
Sistem za nadopunjavanje sastoji se od inox spremnika, pištolja za nadopunjavanje i boce s dušikom. Pomoću njega nadopunjavamo bačve s vinom koje je zaštićeno u inertnim uvijetima i koje nam je na ovaj način uvijek na raspolaganju u podrumu.
Inox štap za istakanje vina je savitljiv i lako ulazi u svaku bačvu, perforiran je sa strane i na dnu ima vijak pomoću kojeg reguliramo istakanje vina iz bačve s obzirom na količinu taloga u njoj.


Na oxoline strukturi barrique bačva stoji na kotačićima koji omogućavaju njeno potpuno slobodno okretanje i to bez velikog napora. Najskuplja bijela vina u Francuskoj  se proizvode dozrijevanjem na  finom talogu (battonažom sur Lie) a vrhunac  je rad na oxoline strukturi. Na ovaj način nema nepotrebnog otvaranja bačve i unošenjanja potencijalnih nečistoća s miješalom i gubitka aroma i svježine vina.


Posebno je interesantno napraviti jedan barrique koji ima stakleni zid sa prednje strane i kad vam dolaze goste u posjetu možete im pokazati princip rada.
Oxo line omogućuje isto tako da vaši Gosti (postanu na jedan dan učenici podrumarstva) sami uhvate jedan barrique i jednom ga okrenu oko osi.
Tako se kupac ili gost osjeća kao da je i on učestvovao u proizvodnji vina u podrumu, a poslije toga zadržat će nezaboravan dojam.Uređaj za čišćenje bačvi – Moog

Sistem za čišćenje Moog B.R.A. Flex 2.02 (swisse quality) omogućuje vam automatsko čišćenje barrique bačava u normalnom položaju bez vađenja barrique-a sa njegovog mjesta.

Ciklus traje oko 3 minute po barrique-u i možete raditi sa hladnom i toplom vodom od 70 do 80 ° C i sa pritiskom od 80 do 100 bara.Sistem kvalitetno čisti bačvu u jer voda pod pritiskom kružno dopire do svakog ugla u bačvi.

U isto vrijeme Moog B.R.A. Flex 2.02 dok čisti ujedno i  izvlači na dnu barrique-a svu vodu, tako da na kraju praktično ništa ne ostaje. Sistem radi bez pumpe uz miniwash.

www.moog.chIntegrirana vinifikacija

Cijeli proces vinifikacije odvija se u hrastovim bačvama koje kasnije mogu poslužiti i za dozrijevanje.
www.vinification-integrale.com
 
nova bačva / vinifikacija / uklanjanje opreme / dozrijevanje / punjenje


U svijetu je do sada korišteno mnogo različitih načina vinifikacije u drvenim bačvama i svi rezultati a aspekta kvalitete vina su bili vrlo dobri međutim nijedna metoda nije zaživjela zbog nepraktičnosti i skupoće dodatne opreme.

Pojavom oxoline sistema koji omogućuje rotaciju bačve i gdje svaka bačva ima svoje mijesto u bačvariji Baron usavršena je "integrirana vinifikacija". Integrirana vinifikacija omogućava provođenje klasične vinifikacije u barrique bačvama od 225 L500 L .

Dok neke vinarije koriste ovu tehnologiju za proizvodnju specijalnih kupaža ili za vinifikaciju specijalnih selekcija iz vinograda druge koriste integriranu vinifikaciju da bi postigli više kompleksnosti i bogatstva u svojim vinima.

Tijekom zadnjih par godina bačvarija Baron zahvaljući različitim iskustvima je razvila dodatnu opremu za integriranu vinifikaciju da bi što više pojednostavnila ovaj proces i smanjila troškove.

 

Prednosti integrirane vinifikacije:

*    
Očuvanje aromatskog potencijala sorte
*     Pozitivna interakcija kvasca/hrasta/vina
*     Mali volumen idealan za dozrijevanje i eksperimentiranje
*     Izdvanje posebnih pozicija u vinogradu i njihova vinifikacija
*     Postojanost temperature
*     Jednostavnost provođenja vinifikacije


 
Mikrooksigenacija

Oenodev –
Nove tehnologije u dozrijevanju  vina

 
1993. nakon 3 godine istraživanja, dvije obiteljske vinarije iz regije Madiran (P. Ducournau – osnivač tvrtke Oenodev i  obitelj Laplace) registrirale su patent za mikrooksigenaciju vina. Uz znanstvenu podršku istraživaččkog tima Michel Moutounnet-a (INRA, Montpellier) i financijsku podršku ANVAR-a tvrtka Oenodev je razvila znanja i vještine vezane za dozrijevanje vina bilo da se radi o dozrijevanje u inox posudama ili u drvenim bačvama.


Crvena, bijela, rose vina: 

*    
kontrolirano dodavanje mikrokoličina kisika - mikrooksigenacija
*    kontrolirano dodavanje većih količina u kratkom periodu – cliquage
*   dozrijevanja na talogu kvasca – battonnage sur lie
*    nadzor vremena i temperature dozrijevanja
1996. osniva se sestrinska tvrtka Boise France. Ova tvrtka proizvodi drvene komadiće – čips isključivo od francuskog hrasta kitnjaka za enološku upotrebu. Ovi produkti su razvijani kao odgovor na tehnološke potrebe u istraživanju.   2000. Boise France se posvetila proizvodnji čipsa vrhunske kvalitete
Danas je tvrtka Oenodev renomirana i poznata  širom svijeta na svih 5 kontinenata zahvaljujući svom "know how" u području dozrijevanja vina.

Danas je tvrtka Oenodev renomirana i poznata  širom svijeta na svih 5 kontinenata zahvaljujući svom "know how" u području dozrijevanja vina.Uređaj za dodavanje kisika - Cliqueur

Kontrolirani način dodavanja većih količina kisika s ciljem rješavanja problema redukcije u bačvama u vrijeme dozrijevanja vina koji koristimo umjesto pretakanja i aeracije vina koji su na neki način agresivno i nekad pretjerano dodavanje kisika. Na ovaj način 1 radnik može aerirati 100 bačvi za sat vremena.
Ovaj uređaj se može za navedene operaciji koristiti i u inox posudama.

 

Bag in box tehnologija

Činjenica je da je punjenje vina u  bag in box  sve prisutnije i sve popularnije zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti a istovremeno i zadržavanja kvalitete vina.

Mi smo do danas instalirali 90 % svih punilice na tržištu u bivšoj Jugoslaviji (Vipava, Čoka, Union Food, Neksan, Valandovo itd...)

U Hrvatskoj smo instalirali punilice za bag in box u vinarijama Iločki podrumi, Agrolaguna, Istravino, Đakovo, Frajona, Blato, Vinoplod, Zdjelarević i Gradec Invest.

Isto tako smo ekskluzivni zastupnik za Smurfit kese za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu & Hercegovinu i Makedoniju

Danas u sjevernim zemljama Evrope Bag-in-Box je postao najpopularniji način pakiranja vina u većim količinama. Industrija Bag-in-Boxa raste svake godine dva posto i omogućava vinarima da se razviju i postignu jos bolje marže. Potrošnja u Skandinavskim zemljama je ovisno o sezoni 50 do 70 %, Rusija blizu 50 %, Novi svijet kao Australija puni blizu 45 % tako a u Francuskoj i u ovoj godini je porast bio iznad 20 %.

Vinovak nudi da Vas prati u razvoju te tehnologije, a isto i u prodaji Bag-in-Boxa na vašim starim i budućim tržištima. Mi Vama isto možemo ponuditi dodatne  proizvode koji kompletiraju Vašu ponudu prema profesionalnim i privatnim kupcima kao sto su to bačvica, Frižider (Oprema Ludbreg)  i ostali pribor.

Bag in Box je jednostavna tehnologija za punjenje, konzerviranje i konzumaciju vina, međutim treba u svakom slučaju imati u vidu slijedeće moguće probleme. 

Vino treba biti zaštićeno od svih vanjskih utjecaja u visoko kvalitetnoj kesi i kartonu. Zamislite da Vam curi jedna kesa Bag-in-Boxa na vrhu jedne palete i upropasti sve ostale kartone ispod nje.


  Slavina Vitop


Izabrali smo i ekskluzivno predstavljamo vodećeg proizvođača kesa za Bag-in-Box u Europi firmu Smurfit, na njihovim stranicama www.smurfitkappa-bag-in-box-tm.com možete dobiti uvid u njihovu visoko standardnu proizvodnju koja se obavlja u najhigijenskijim uvjetima u Epernay-u u Francuskoj. Njihov Patent slavina Vitop čini oko 90 % tržišta i omogućava priključak na razne distributivne sisteme.
www.vitop.fr
A što se tiče punilica ekskluzivno radimo sa vodećom firmom Technibag www.technibag.com koja danas nudi najbolji materijal za naše tržište.